Beneficiari ai programului

Raluca Buzdugan

Astă seară un medic și un asistent din acest minunat program de voluntari l-au ajutat pe Andrei. Andrei este un băiețel care, după ce cățelul lui fusese călcat de o mașină, din durere și disperare a făcut o criză cu țipete, tăvălit pe jos, agitație, plâns. Soțului meu, care trecea pe acolo, i-a fost frică că băiatul a făcut un grav atac de panică sau o criză de epilepsie și a chemat salvarea 112. La scurt timp, a sosit mama copilului și imediat tinerii din acest program, care s-au purtat foarte frumos cu copilul și l-au liniștit destul de bine. După un timp, a venit și Salvarea și deși doctorița de pe Salvare era foarte nemulțumită că "nu e o urgență adevarată" l-a luat să îl ducă la spital, împreună cu mama băiatului. Nu știm ce s-a mai întâmplat cu băiețelul, dar cei din programul "Există un erou în fiecare dintre voi" au fost foarte eficienți în a-l liniști. Sper că și la spital medicii s-au purtat frumos cu el și că nu va avea atacuri de anxietate multe nopți de acum. Le mulțumim celor doi pentru eficiență și umanitate.

Voluntari ai programului

Alexandru Radulian

Am primit alertă la 18:11, iar ora de ajungere a fost 18:15: bărbat, 35 de ani, căzut de pe scară în timp ce dădea țururii jos de pe acoperișul unui magazin în strada Puțul lui Crăciun, nr.9.
Bărbatul era întins pe jos cu membru inferior stâng în poziție nefirească și incapacitate funcțională, acuzând dureri puternice la nivelul femurului.
Până la sosirea echipajului de ambulanță, am oferit suport psihologic victimei și am înlăturat orice dorință a curioșilor de a-l muta, mișca, ridica.

Adela Grasu

Ora 17:06. Am primit SMS cu textul următor:
Nume:…; Vârsta: 54; Sex: M; Locație: SECTOR 4, Strada 11 Iunie, 75A; Descriere: Căzut în stradă – cardiac respiră foarte greu.
La ora 17:10 am ajuns la adresă. Am găsit un bărbat care suferise un traumatism la nivelul membrului inferior drept prin cădere de la același nivel, cu ușoare escoriații; l-am găsit în poziție șezând, nu se putea ridica singur în picioare; afirma că de circa 15 min are o durere toracică anterioară cu iradiere în baza gâtului și în epigastru; cunoscut cu probleme cardiace; ușor dezorientat, nu putea preciza ce probleme cardiace; cooperant, a putut spune numele, vârsta, adresa (nu era caz social). Nu prezenta dispnee sau alte simptome.
Am luat legătura cu dispeceratul SABIF, care mi-a comunicat că solicitarea a fost preluată de SMURD. Am așteptat sosirea echipajului împreună cu cei 2-3 oameni care l-au văzut când a cazut și au chemat 112.
La ora 17:19 am predat pacientul echipajului tip PA de la SMURD.

Adela Grasu

Ora 12:17, am primit SMS: Bărbat, 60 ani, strada Gramont 11, căzut în stradă, inconștient.
Am ajuns la 12:19, am găsit victima căzută în zapadă, în decubit dorsal, inconștient, nu respira; cunoscut diabetic și coronarian; vecinii îl văzuseră când a căzut și făcuseră solicitarea imediat.
Am început compresiile toracice; imediat a ajuns și un bărbat care a afirmat că este medic și doamna doctor de la clinica privată de pe stradă; împreună am continuat RCP + ventilații, timp de circa înca 4-5 minute, până când a sosit echipajul PA de la SMURD, care a preluat resuscitarea.
Ritmul era inițial de FV; s-au administrat 2 șocuri și ulterior victima a intrat în asistolă. Aici, moment de frustrare pentru mine, care aș fi putut să prind linie și să administrez adrenalina cu ceea ce avea SMURD pe trusă…dacă aș fi fost cadru medical calificat.
La ora 12:40 sosește masina 1 și eu ma retrag, nu fără a tempera toți vecinii din cartier, care aveau ceva cu atitudinea medicului specialist de pe mașina 1. Cu satisfacția că, poate, am ajutat la salvarea unei vieți (nu am rămas să văd rezultatul resuscitării, mi-era frig și stătusem în genunchi în zăpadă) și cu părerea de rău că nu am putut face tot ce am învățat…

Alla Belova

I-ul caz: 02.12.2013, ora 19:29, am primit alertă prin sms : Nume:…; Vârstă 40; Sex F; locație: sector 3, str. Liviu Rebreanu x, SMURD nu are resurse. La 19:37, am luat legătura cu Dispeceratul care mi-a precizat locația exactă. La 19:40, am localizat pacienta; era conștientă și respira singură; nu era în stare să vorbească, a dat din cap semn că n-o doare nimic. Echipajul a ajuns la 20:09, ambulanța tip B1/B2. Medicul a recunoscut pacienta, AVC; a fost pusă pe targă, monitorizată și transportată la SUUB.

Gabi Vâlsan

Am primit alertă prin SMS cu adresa șoseaua Mihai Bravu. Eram în apropiere, am scos rucsacul de urgență din mașină, mi-am pus vesta de voluntar și am sunat la Medicul coordonator din dispecerat pentru detalii. Pacientul de 40 de ani era într-o farmacie cu depresie și gânduri de suicid. Rămas singur după un deces în familie, externat din spital de 3 zile și blocat în București din cauza vremii. Hemodinamic stabil, comunicativ, un pic tahicardic și acuzând ușoară cefalee. Am acordat suport psiholohic până la sosirea echipajului. Preluat de echipajul 402.

Alex Moruz

Nume: C.M; vârsta 26;sex F; Locație sector 1, Bulevardul Mihalache Ion
La ajungere (după aprox 6 min) au fost observate următoarele:
O femeie de 26 de ani conștientă, cooperantă ,însărcinată 20 săptămâni cu durere abdominală difuză cu iradiere lombară, cu app de 2 avorturi spontane, av 95.
Manevre acordare suport psihologic, monitorizare, predata ambulanta S.A.B.I.F. cu SpO2 97%, Av 95, Ta107/67 mmHg.

Denisa Boștină

Femeie, 48ani, locație București, sector 6, șoseaua Orhideelor 31-33, descriere:cefalee. Am ajuns în aproximativ 5 minute, pacienta conștientă și cooperantă, acuza dureri la nivelul occipital și frontal. În câteva minute a sosit și un echipaj al ambulanței care a preluat pacienta. Aceasta a afirmat în prezența doamnei asistente că este hipertensivă cunoscută, dar că își neglijează tratamentul. Acestea fiind spuse, echipajul mi-a mulțumit și am primit liber!

Alex Moruz

Telefonul sună, alertă mesaj
Nume:… ; Vârstă 56; Sex :M; Locație: Sector 1, Bulevardul Expoziției X; Descriere: Hemoragie.
Îl sun pe Radulian Alexandru stiind că și el este logat la aceeași adresă că și mine, fiind vecini.
Radulian: "Am luat eu comprese și mănuși. Hai!"
Moruz: "Am luat eu veste și încă o pereche de mănuși. Hai în față la bloc!"
Luăm legătura cu dispeceratul și ni se dă un punct de reper și că a plecat SMURD-ul. Fiind foarte aproape, am ajuns imediat la 2 minute de SMURD și am ajutat la oprirea hemoragiei ce încă nu se oprise și imobilizarea cu guler cervical.
Victima era conștientă cu un TCC parietal stâng hemoragic și tcf cu suspiciune de fractură piramidă nazală și plagă deschisă în dreptul zigomaticului hemorgic prin agresiune.
Am povestit poliției despre programul acesta și au părut plăcut impresionați, notând numele Există un EROU în fiecare dintre VOI în agenda lor de teren. La aproximativ 4 minute, poliția a încătușat și suspectul la aproximativ 150 de metrii de loacția evenimentului.